USTAZ KAZIM TOLAK JAWATAN MKT UMNO

>> 04 December 2013

 
SUNGAI PETANI: Pendakwah terkenal Ustaz Mohammad Kazim Elias menolak pelantikan sebagai Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO kerana mahu menjadi pendakwah yang boleh bergerak bebas dalam usahanya memartabatkan perpaduan umat Islam negara ini.

Ketika mengumumkan keputusan itu di depan 2,000 orang yang menghadiri ceramahnya di Taman Ria di sini malam tadi, pendakwah itu berkata beliau juga mahu menumpu pada sekolah yang ditubuhkannya, Pusat Pendidikan Al-Barakah di Jalan Maxwell, Ipoh.

"Saya tidak mahu dilabel oleh orang ramai mendapat bantuan UMNO dengan menerima jawatan MT," kata Mohammad Kazim yang menemui Datuk Seri Najib Razak Isnin lalu selepas perdana menteri dan presiden UMNO mengumumkan pelantikannya itu baru-baru ini.

Mohammad Kazim berterima kasih atas tawaran perdana menteri itu namun tetap dengan keputusannya untuk tidak menerimanya.

"Saya dah bercakap dengan perdana menteri. Saya ini milik rakyat Malaysia dan bukan milik parti politik. Pengikut kuliah saya lebih suka saya bebas walaupun menyokong agenda perdana menteri yang berusaha memartabatkan Islam," katanya dalam ceramah itu.

Mohammad Kazim berkata dalam pertemuan selama sejam dengan Najib di bangunan Parlimen, perdana menteri memaklumkan tawaran untuk melantiknya sebagai anggota MT UMNO dibuat selepas mendapatkan pandangan empat Mufti.

"Perdana menteri memberitahu pelantikan saya adalah untuk memberi nasihat kepada ahli-ahli UMNO dan memperkasakan agenda umat Islam dari peringkat sekolah rendah hingga menengah.
"Saya nampak perdana menteri sangat terbuka dalam hal agama dan meminta saya merangka satu sistem pendidikan terbaik bagi membentuk generasi muda menjadi orang yang lebih baik," kata Mohammad Kazim, yang merupakan antara sembilan orang yang dilantik ke jawatan itu pada 29 November lalu.

Beliau bagaimanapun tetap kecewa dengan tuduhan orang ramai dalam laman sosial dan blog yang melabelnya dengan pelbagai gelaran seperti syaitan bisu, anak babi, gila glamer dan mahukan duit melalui jawatan dalam MT.

"Saya belum lagi beri jawapan mereka dah maki hamun. Macam mana orang PAS yang dikatakan memperjuangkan Islam boleh kata macam tu? Sepuluh tahun saya berkecil hati dengan mereka kerana membuat tohmahan buruk terhadap saya.

"Masa Kedah diperintah PAS saya digam walaupun bukan ahli UMNO. Poster gambar saya dilukis dengan bertanduk seolah-olah syaitan. Kemuncaknya mereka kata saya anak babi menyebabkan saya ambil keputusan meninggalkan PAS," katanya. - BERNAMA 
 

1 comments:

Anonymous,  December 4, 2013 at 11:49 PM  

Syabas Ustaz Kazim, ustaz seorang yang mempunyai "principle" yang kuat sebagai ugamawan. Biarkan PAS dengan angan2 mak jeninnya.

Orang PAS yang maki hamun ustaz yang mencaci ustaz sebenarnya lebih babi dari anak dan ibu babi.

Post a Comment

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP