ISU HUDUD PAS DAN DAP: NASRUDIN TANTAWI SALAHKAN UMNO?

>> 31 July 2012


Tidak mengejutkan apabila kenyataan dari Nasrudin Tantawi bahawa UMNO sengaja mempermainkan isu hudud demi meraih undi. Dalam pada itu Nasrudin juga mengatakan bahawa isu ini sebenarnya dijadikan sebagai satu alasan untuk UMNO menghentam PAS kerana tidak mampu mengamalkan dasar negara Islam.

Kenyataan Nasrudin ini sebenarnya hanya kenyataan tembak melulu. Dalam pada itu jangan dilupakan pada dua hari lepas siapakah orang yang kembali memainkan isu hudud? Bukankah Nik Aziz?

Malah dalam kenyataan tersebut sudah jelas Nik Aziz menyatakan bahawa PAS akan tetap melaksanakan hudud tanpa mengira pandangan DAP. Adakah ini yang dikatakan salah UMNO?

Dalam pada itu kenyataan Nasrudin Tantawi sendiri membuka tembelang PAS apabila menyatakan bahawa hudud bukan lagi perjuangan utama PAS. Oleh itu Nasrudin Tantawi disarankan agar menyatakan perkara tersebut dihadapan muka Nik Aziz yang mula-mula memainkan isu hudud, bukannya menyalahkan UMNO.

PAS sememangnya bacul, lembik dan bodoh apabila perjuangan mereka dalam hukum hudud selama lebih 50 tahun hanya dipatahkan oleh seorang kafir harbi yang berkerusi roda. Itulah sikap sebenar orang PAS. Apabila disuruh bertakbir merekalah yang paling kuat memekik tetapi depan DAP kesemua pemuda-pemuda dalam PAS bertukar menjadi para pemudi.

Kenyataan Nasrudin Tantawi juga banyak berlandaskan kepada emosi apabila menyingkap sejarah bahawa PAS ditendang keluar dari Perikatan kerana UMNO walhal sejarah sudah cukup jelas mengatakan PASlah yang penyebab masalah yang terpaksa dipecat. Mungkin Nasrudin perlu bertanya sendiri kepada bekas-bekas ahli PAS yang veteran mengapa mereka tidak lagi berjuang bersama PAS untuk mendapat jawapan yang lebih jelas, bukannya sekadar bercakap tanpa fakta.

Sekiranya PAS sendiri pun gagal mengawal mulut gatal Nik Aziz, jadi ada baiknya Nasrudin Tantawi menjaga parti sendiri dari menyalahkan orang lain.

Read more...

MIMPI NGERI PAS KEDAH KEMBALI APABILA MAT SABU BERTANDING DI PENDANG


Mengikut sejarah PRU, Mat Sabu tidak pernah menang bertanding di halaman sendiri melainkan hanya menang di kawasan selamat di negeri lain. Ini kerana berdasarkan faktor protes masyarakat setempat yang sememangnya kenal benar dengan kelakuan Mat Sabu di Pulau Pinang.

Pada PRU ke 10, kenyataan Mat Sabu untuk bertanding di luar negeri sendiri disambut gembira oleh ahli PAS Pulau Pinang sendiri dan bukannya mana-mana ahli UMNO. Ini kerana menurut mereka membiarkan Mat Sabu bertanding di Kedah sama seperti membela anjing yang tersepit.

Manakan tidak, dari kisah berbukti pun sudah jelas menunjukkan bagaimana masalah moral Mat Sabu yang mempunyai skandal dengan rakan baik sendiri. Itu pun belum dikira kisah tabung memali yang sampai ke hari ini satu sen pun tidak dijumpai.

Semasa menjadi ahli Parlimen Kuala Kedah pada PRU 11, pelbagai kisah mengenai Mat Sabu mula tersebar. Yang menjadi tanda tanya, kisah tersebut bukannya datang dari ahli UMNO tetapi datang dari ahli PAS Kedah sendiri.

Malah ahli PAS veteran juga menyatakan bahawa Mat Sabu mengamalkan kronisme tahap kronik. Sesiapa yang tidak sehaluan dengannya akan dipecat. Tidak cukup dengan itu wang parti selalunya lesap begitu sahaja. Tetapi kisah ini hanya disamapaikan dari mulut orang PAS sendiri tetapi tidak beserta bukti.

Keputusan Ustaz Azizan membenarkan Mat Sabu bertanding di Pendang merupakan satu kesilapan besar. Mungkin Ustaz Azizan terlupa bahawa Mat Sabu ini salah seorang Anwarinas yang bermuka-muka yang boleh berubah dalam bentuk apa sahaja. Hari ini dia akan kata Anwar seorang yang hebat tetapi jangan lupa pada lepas Mat sabu pernah menentang Anwar di Permatang Pauh satu lawan satu.


Read more...

PAS BACUL DAN PENAKUT TERKENCING DALAM SELUAR LAGI


Beberapa hari lepas Nik Aziz menekankan bahawa PAS akan tetap melaksanakan hudud tanpa mengambil kira pandangan DAP. Tetapi hari ini berbeza pula apabila terdapat pemimpin PAS menyatakan bahawa PAS akan tetap dengan pendirian negara berkebajikan dan bukannya negara Islam.

Ini pula kenyataan terbaru dari Lim Guan Eng,
Saya ingin mengulangi sekali lagi pendirian DAP yang tidak menyokong perlaksanaan negara Islam di Malaysia dan perlaksanaan undang-undang hudud oleh PAS.

Pendirian DAP ini konsisten dan tidak pernah goyah. Namun begitu, DAP dan PAS sama-sama berkongsi pendirian untuk memerangi rasuah dan penyalah gunaan kuasa serta perlaksanaan integriti dalam kepimpinan yang berteraskan prinsip cekap, akauntabel dan telus. Kita bersetuju dalam negara berkebajikan yang melindungi rakyat yang miskin, fakir, sakit dan sesiapa yang memerlukan bantuan.
Kata-kata ini menunjukkan bahawa hanya PAS sahaja yang gemar bercakap putar belit dan pusing sana sini. Hari ini hudud besok sudah tukar jadi negara kebajikan.

Jadi, slogan yang dicadangkan kepada PAS untuk PRU akan datang ialah,

PAS, dulu, kini dan selamanya bacul!

Read more...

KHALID GEREJA MEMBAWA FAHAMAN SESAT NIK AZIZ

>> 30 July 2012Read more...

SOKONG ISLAM ANDA SELAMAT, SOKONG PAS ANDA SYIAHRead more...

PEMBANGKANG TERDESAK SAMPAI LANCAR FACEBOOK BOIKOT BULETIN UTAMA TV3

>> 29 July 2012


Mentaliti pembangkang sememangnya kelas ketiga jika dibandingkan dengan tahap pemikiran rakyat Malaysia yang sedia ada. Apa sahaja yang dilihat oleh mereka sebagai medium penghalang mereka akan diboikot. Dahulu pembangkang pernah melancarkan pelbagai kempen seperti boikot Utusan, BR1M dan pelbagai lagi. 

Dalam pada masa yang sama kebodohan pembangkang makin terserlah apabila menyokong portal Malaysiakini yang terang-terangan menerima dana dari Israel. Inilah yang dikatakan kebodohan pembangkang sehingga sanggup menggadaikan negara demi dapat berkuasa.

Siap ada baju lagi. Wakakaka.....
Klik sini dan nilaikan sendiri.

Read more...

KAFIR DAP BERBUKA PUASA DI RUANG SOLAT MASJID

>> 27 July 2012


Si kafir DAP Hannah Yeoh tidak sudah-sudah menggunakan ruang solat masjid untuk kepentingan politik. Jika dahulu mula timbul kontroversi dengan pemakaian tidak sopan dan masuk ke ruang solat, kini aksi berbuka puasa pula.

Kesalahan ini tidak boleh diletakkan di Hannah Yeoh sahaja sebaliknya AJK masjid juga patut dipersalahkan kerana terlalu jahil dengan hukum masjid. Bukankah satu penghinaan kepada agama Islam dengan membiarkan kafir mempolitikkan ruang masjid?

Read more...

AKSI PUAK KHAWARIJ PANAS HATI DENGAR FAKTA BN AKAN MENANG PRU 13Read more...

NIK AZIZ MASIH MAHU HUDUD

>> 26 July 2012


KOTA BAHARU: Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata parti itu tetap akan melaksanakan hukum hudud walaupun ada tentangan daripada pihak lain termasuk anggota pakatan pembangkang iaitu DAP.

Nik Aziz, yang juga Menteri Besar Kelantan berkata semua pihak telah mengetahui hasrat PAS berhubung pelaksanaan hukum hudud terutama di negeri ini.

Beliau berkata tiada sebab PAS tidak melakukan sesuatu yang dianggap untuk kepentingan agama walaupun ada pihak yang tidak bersetuju.

“Rasanya saya tak perlu sebut kali kedua, kerana ia (cadangan itu) sudah lama dah, semua orang tahu,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat exco kerajaan negeri di sini, hari ini.

Beliau ditanya mengenai kedudukan PAS dan DAP yang nampak tidak sehaluan dan berbeza pendapat mengenai dasar negara Islam dan hukum hudud.

Sebelum ini, Pengerusi DAP Karpal Singh dilaporkan meminta pemimpin PAS supaya tidak terus membangkitkan isu negara Islam yang boleh merencatkan kemaraan pakatan pembangkang ke Putrajaya.

Nik Aziz berkata jika hukum gantung boleh diterima semua pihak, maka tidak ada sebab hukum hudud tidak boleh diterima.

“Pelik apa kalau ambil hudud, bukankah di Malaysia ini ramai orang kena hukum gantung. Hukum gantung menyebabkan isteri dia (pesalah) jadi bujang (janda), anak jadi anak yatim, keluarga kehilangan tempat bergantung.

“Tapi hudud tak matikan orang, nak kerat (potong) tangan pun letak bermacam-macam syarat,” katanya. - Bernama

Mari lihat respon dari ahli Pakatan Rakyat sendiri sebelum ini mengenai isu hudud.

Read more...

KEMPEN MURAHAN MAK LAMPIR DITOLAK PENYOKONG PR SENDIRIWanita PKR yang diketuai Mak Lampir melancarkan kempen "tolak Najib" sebagai pemangku Kementerian  Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat. Kempen murahan ini bolehlah dikatakan tidak berjaya apabila ahli PR sendiri menolak corak kempen bodoh dan tidak ada hala tuju seperti ini.


Rakyat Malaysia sendiri tahu amat faham bahawa PM hanya menjadi pemangku Kementerian Wanita untuk tempoh sekejap sahaja sehingga sampai ke proses pembubaran kabinet nanti. Dalam pada itu seperti diketahui PRU dan pembubaran kabinet boleh dilakukan pada bila-bila masa. Jadi untuk tempoh yang sedetik ini, berbaloikah membelanjakan peruntukan untuk melantik menteri yang baru?

Dalam satu keadaan juga tidak pernah dinyatakan dalam mana-mana perlembagaan menuntut agar seorang pemangku Kementerian Wanita sebagai seorang perempuan. Malah kepimpinan wanita dalam kerajaan sedia ada juga boleh menerima keadaan ini dan sangat faham bahawa perkara ini dilakukan untuk menyenangkan tugas kementerian dan JPM yang sudah sedia rumit. Jadi tak perlulah Mak Lampir terpekik-pekik mengenai isu murahan dan bodoh ini.

Read more...

HARAKAH SUDAH JADI KEDAI ALAT SEKS


Tajuk iklannya ialah seluar kesihatan Bila anda klik lain pula jadinya. Produk ini rupa-rupanya sama sahaja tahapnya dengan produk ubat kuat yang diiklankan di Harakah. Klik sini dan nilaikan sendiri.

Read more...

ARTIS DALAM UMNO LEBIH RAMAI DARI PAS

>> 25 July 2012Read more...

ARTIS PAS HANYA PERKAKAS POLITIK PAS


PAS sedang giat mengusung artis-artis yang baru menganut ajaran PAS sejak kebelakangan ini. Pentas ceramah juga diselingkan juga dengan ceramah dan pendedahan artis-artis PAS. Bila difikirkan sejenak, apakah tahap artis PAS sehingga layak untuk berceramah? Mereka ini kebanyakannya baru sehari dua menyertai politik dan sudah diangkat sebaris dengan pemimpin PAS untuk menyampaikan ceramah. Jadi sudah pasti dunia politik mereka amat cetek jika hendak dibandingkan dengan lebai-lebai PAS yang sudah berpuluh tahun menjadi ahli PAS. Persoalannya, layakkah artis PAS ini memberi ceramah?

Read more...

NIK AZIZ BERJAYA TARBIYAH RONNIE LIU MENGENAI PENGURUSAN AIR SELANGOR

>> 24 July 2012Read more...

USTAZ RASUL DAHRI DIKAFIRKAN PENGIKUT PAS KERANA TIDAK MEYOKONG PASRead more...

ANWAR MEROYAN CERAMAH SAMBUTAN DINGINKesian Anwar menyanyi tidak disambut oleh penonton. Mungkin penonton tengah berfikir adakah Anwar sedang mengarut sesuatu atau melihat Anwar sebagai bahan jenaka sahaja. Berbanding sebelum-sebelum ini, lagu "madu dan racun" versi Anwar amat disambut baik satiap kali ceramah. Tetapi kali ini sambutan dingin sekali. Mungkin ini kerana jumlah penonton yang terlalu sedikit sehingga suara mereka sukar didengari.  Dari video ini juga dapat dianggarkan jumlah penonton yang hadir dengan menilai jarak kerusi yang agak jauh antara penonton.

Read more...

USTAZ KAZIM: PAS PUNCA PERPECAHAN UMAT ISLAM

>> 22 July 2012Read more...

AHLI PAS MENERIMA WAHYU. APO GILO NI?

>> 21 July 2012Read more...

VIDEO PENUH DEBAT FATHUL BARI VS NASRUDIN TANTAWIRead more...

UNDI PAS JALAN MASUK SYURGA?Read more...

APA ADA DENGAN IKHWAN MUSLIMIN YANG DIBANGGAKAN PAS?


Setiap kali Ikhwan Muslimin Mesir mencapai kemenangan atau kejayaan, PAS tidak ketinggalan sama bersorak seolah-olah mereka turut menikmati kejayaan tersebut. PAS selalu bercerita dan mengagungkan Ikhwan Muslimin di dalam banyak artikel. Malah ada juga pemimpin-pemimpin PAS tanpa segan silu menyamakan Ikhwan Muslimin dengan PAS tetapi realitinya ibarat langit dengan bumi.

Apa yang dibanggakan dengan Ikhwan Muslimin? Apa yang ada dengan Ikhwan Muslimin sehinggakan puak-PAS kagum dan memuji menggunung?

PAS hanya melihat kejayaan Ikhwan Muslimin sebagai pemerintah di Mesir sahaja. Melalui itu PAS menilai bahawa Ikhwan Muslimin sebagai role model yang sempurna. Tetapi pernahkah PAS tertanya-tanya mengenai kegagalan Ikhwan Muslimin selama lebih 100 tahun pula? Adakah kegagalan ini tidak termasuk dalam pertimbangan PAS?

Untuk pengetahuan Ikhwan Muslimin sama sekali gagal mentadbir pusat tabligh terbesar di dunia iaitu di Nizzamudin, India. Selama lebih separuh abad, suasana di Nizzamudin benar-benar seperti tempat pembuangan sampah.

Untuk pengetahuan, kebanyakan taikun-taikun, pemimpin-pemimpin dan pemilik perniagaan di Nizzamudin terdiri dari ahli Ikhwan Muslimin. Anda dapat lihat bagaimana logo Ikhwan Muslimin terpampang di premis-premis milik mereka.

Cuba anda bayangkan apabila tempat yang dikatakan pusat tabligh Islam terbesar di dunia tetapi suasana tidak menggambarkan nama tersebut. Anda dapat melihat ramai peminta sedekah, anjing berkeliaran dan tidur di pintu masuk masjid, orang kencing di merata-rata tempat dan bau busuk, hanyir dan hancing di semua tempat. Jadi inikah yang dikatakan kejayaan Ikhwan Muslimin dalam mentadbir sebuah tempat?

Paling tidak boleh dilupakan apabila akan ada joki-joki yang menunggu di hadapan pintu masjid meminta wang sekiranya anda mahu menunaikan solat. Apakah ini juga boleh digambarkan sebagai kejayaan Ikhwan Muslimin?

Sepatutnya Ikhwan Muslimin mampu mentadbir kawasan berkenaan dengan baik kerana Ikhwan Muslimin mendapat dana dari seluruh dunia tetapi kemanakah perginya aliran wang tersebut selama lebih 50 tahun?

Itu belum lagi dikira mengenai suasana Masjid Jama di Delhi, India. Masjid tersebut merupakan tempat tumpuan pelancong kerana ia merupakan antara masjid terbesar di Asia tetapi suasananya juga menyedihkan. Untuk pengetahuan ahli jawatankuasa Masjid Jama juga terdiri dari ahli Ikhwan Muslimin kerana saya pernah bertanya kepada salah seorang dari ahli jawatankuasa masjid tersebut. Malah ahli jwatankuasa masjid tersebut menyatakan bahawa separuh daripada ahli jawatankuasa adalah ahli Ikhwan Muslimin.

Cuba anda bayangkan suasana di Masjid Jama apabila najis burung berselerakan di ruang solat di dalam masjid. Tempat mengambil wudhu' juga amat menyedihkan. Saiz kolam wudu' adalah sekitar 15 kaki kali 15 kaki. Anda dapat lihat sendiri air wudhu' dari kolam berkenaan bewarna hijau kehitaman. Malah anda juga dapat melihat burung berak dan mandi di kolam yang sama dengan anda berwudhu'.

Pastinya terdetik di hati kita mengapa pihak pentadbiran masjid yang terdiri dari Ikhwan Muslimin sama sekali gagal dalam menjaga kebajikan kawasan masjid berkenaan. Bukankah dengan membiarkan perkara ini terus terjadi dikatakan kezaliman sesama Muslim?

Jadi masihkah PAS mahu berbangga dengan Ikhwan Muslimin yang sebenarnya hanya beretorik mengenai kejayaan mereka memerintah Mesir walhal mereka hanya memerintah tidak sampai tempoh sebulan? Bukankah perkara ini mengenai kegagalan Ikhwan Muslimin menjaga kebajikan sesama Islam ini serupa dengan kegagalan PAS Kelantan yang turut gagal menjaga kebajikan sesama mukmin? Adakah kegagalan ini sama sekali tidak dipandang PAS?

Read more...

SERUAN ULAMA' PONDOK SUPAYA MENYOKONG BARISAN NASIONAL

>> 20 July 2012Read more...

SYABAS JADI KAMBING HITAM MASALAH AIR DI SELANGOR

>> 19 July 2012Tindakan Khalid Gagap melantik panel pemerhati kepada Syabas menujukkan betapa Kerajaan Negeri Selangor cuba menyalahkan Syabas ke atas permasalahan air Selangor. Dalam pada itu semua pihak juga tahu masalah air Selangor timbul apabila Khalid Gagap selaku MB Selangor gagal membuat keputusan yang tepat dalam masalah ini.

Masalah air di Selangor berpunca daripada penagguhan pembinaan Loji Air Langat 2 oleh Khalid Gagap sendiri. Sedangkan keputusan pembinaan Loji Air Langat ini telah pun dipersetujui. Tetapi dalam masa penagguhan yang dilakukan Khalid Gagap ini jangan dilupakan bahawa kos pembinaan semakin hari semakin meningkat dan pastinya peruntukan yang diberikan oleh kerajaan persekutuan tidak mencukupi. Jadi salah siapakah dalam hal ini? Syabas atau Khalid Gagap?

Dalam masa yang sama juga, Exco kaki tidur Kerajaan Negeri Selangor Dr Xavier Jayakumar mempertikaikan Penubuhan Jawatankuasa Khas Kabinet Berkaitan Masalah Air Selangor oleh kerajaan persekutuan. Alasan yang diberikan tidak munasabah iaitu Noh Omar sebagai panel jawatankuasa tersebut penyokong kepada pembinaan Loji Air Langat. Bukankah alasan ini tidak masuk akal?

Selagi Khalid Gagap tidak bertindak, selagi itu rakyat Selangor terpaksa menderita kerana ketidakcekapan rejim Khalid Gagap menguruskan permasalah air Selangor. Paling mengecewakan apabila Khalid Gagap lebih gemar menuding jari kepada orang lain tanpa mahu meyelesaikan permasalahan tersebut.

Read more...

ANWAR TIDAK SEPOPULAR MANA DI INDONESIA


Rupa-rupanya laporan media pembangkang bahawa Kerajaan dan Pemimpin Indonesia lebih menyokong Anwar hanya penipuan sahaja. Gambar ini sudah jelas menunjukkan bagaimana delegasi lawatan Malaysia yang diketuai oleh TPM disambut mesra oleh Kerajaan Indonesia.

Malah Kerajaan Indonesia telah menyatakan sokongan kepada parti pemerintah yang sedia ada di Malaysia dan bukannya parti pembangkang seperti dilaporkan oleh Anwar Ibrahim dan Malaysian Insider.

Read more...

KHAS UNTUK ARTIS PAS: BARU BERTUDUNG DUA HARI SUDAH JADI USTAZAHRead more...

SUARAM MELANCARKAN PERANG TERHADAP PDRM?

>> 18 July 2012


Apakah objektif forum ini diadakan masih tidak diketahui. Tetapi amat menghairankan apabila piahk polis sendiri tidak dijemput sebagai panel dalam forum ini. Jadi apakah tujuan forum ini sekiranya panel wajib tidak dijemput? Bukankah ianya tidak lebih sekadar ceramah untuk menyebarkan dakyah politik?

Read more...

XAVIER JAYAKUMAR DICABAR NOH OMAR


Timbalan Pengerusi BN Selangor, Datuk Seri Noh Omar berkata rancangan kerajaan Selangor untuk mengambil alih operasi Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS) adalah satu taktik supaya rakyat menyalahkan syarikat pengedar tunggal air bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sebagai penyebab krisis air.

"Air tak ada kena mengena dengan SYABAS. SYABAS hanya jual air yang terawat," katanya selepas menyampaikan sumbangan moreh kepada surau-surau dan masjid-masjid kawasan Parlimen Tanjong Karang hari ini.

Anggota Parlimen Tanjong Karang itu berkata kerajaan tadbiran Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim cuba mempolitikkan isu air dan menyalahkan SYABAS.

Beliau yang juga menteri pertanian dan industri asas tani itu mencabar Abdul Khalid dan Exco Kerajaan negeri Dr Xavier Jayakumar supaya turun bersama-sama beliau untuk melawat paras air di loji-loji rawatan air di Selangor yang paras rizabnya berada pada tahap 2.4 peratus daripada 20 peratus yang sepatutnya.

Beliau berkata Kerajaan Persekutuan yang menyedari keperluan bekalan air bagi menampung keperluan air yang meningkat di Lembah Klang dan tanpa mengira kepentingan politik telah menyediakan pelan mitigasi bekalan air berjumlah RM600 juta memandangkan pembinaan Loji Rawatan Air Langat 2 masih belum mendapat kelulusan pembinaan daripada kerajaan negeri.

Di KUALA LUMPUR, Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata isu bekalan air yang semakin meruncing di Selangor perlu lebih diutamakan berbanding cuba mempolitikkan isu dengan mengumumkan pengambilalihan SYABAS.

"Saya turut terkesan dengan situasi air di Selangor kerana ia melibatkan seluruh penduduk di Lembah Klang.

"Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Peter Chin Fah Kui sudah beberapa kali berunding dengan Tan Sri Abdul Khalid (mengenai isu air), dan saya dimaklumkan persetujuan telah diperoleh daripada beliau secara lisan, tetapi apabila dibawa ke mesyuarat Exco ia dibatalkan," katanya pada sidang media selepas menghadiri majlis tamat latihan Kursus asas Perajurit Muda Sukarela Siri
Khas.

Ahmad Zahid berkata kerajaan negeri seharusnya tidak menjadikan Selangor sebagai sebuah badan korporat.

Abdul Khalid harus mengutamakan kepentingan rakyat berbanding kehendak parti yang diwakilinya, kata beliau. 

"Sebagai tokoh politik (Abdul Khalid) diharap tidak jadikan ia satu keutamaan peribadi tetapi kepentingan rakyat (Selangor) sebagaimana dijanjikan dalam manifesto (pilihan raya) harus diberikan keutamaan," kata Ahmad Zahid. - BERNAMA

Read more...

KERAJAAN PULAU PINANG MASIH MENIPU MENGENAI RUMAH KOS RENDAH


Dalam Satu kenyataan media, Zairil Khir Johari @ machai Lim Guan Eng menyatakan bahawa Kerajaan Pulau Pinang berjaya membina hampir 4 000 buah rumah kos rendah sejak memegang tampuk pemerintahan sejak 2008. Malah Zairil menjelaskan lagi bahawa 18 000 buah rumah kos rendah sedang dalam perancangan pembinaan oleh Kerajaan Pulau Pinang.

Mendengar perkara tersebut membuatkan ramai di antara kita ketawa dan terfikir benarkah apa yang dikatakan Zairil ini.

Realitinya, jumlah rumah kos rendah yang dibina Kerajaan Pulau Pinang langsung tidak mencecah angka tersebut. Jumlah sebenarnya hanyalah beberapa ratus sahaja dan selebihnya adalah rumah kos mewah.

Masih ingat peristiwa Kg. Buah Pala? Kerajaan negeri menjanjikan untuk membina rumah kos rendah dan akhirnya pada hari ini setelah projek pembinaan hampir selesai harga rumah termurah yang dibina di Kg. Buah Pala sekitar RM 400 000! Rumah kos rendahkah ini?

Dan mengapa Zairil ttidak langsung menyebut dalam kenyataan media dimanakah kawasan pembinaan rumah kos rendah tersebut? Mengapa kenyataan media Zairil hanya menyebut secara umum mengenai pembinaan rumah kos rendah?

Ini adalah penipuan!

Pernahkah kita terfikir seandainya benar kata-kata Zairil ini, mengapa pula rakyat Pulau Pinang yang berpendapatan rendah terpaksa membeli rumah di sekitar Sungai Petani dan Kulim?

Inikah yang dikatakan rumah kos rendah dengan harga hampir setengah juta?

Read more...

VIDEO MAHFUZ BEAN MEROYAN MENGENAI FGVHBukan main berbelit-belit si Mahfuz Bean kelentong pasal FGVH. Sebenarnya apa semua yang dikatakan Mahfuz ini satu pun sukar difahami. Banyak sangat kelentongnya. Jika difikirkan kembali. sekiranya benar apa yang dikatakan Mahfuz bahawa terlalu banyak penyelewengan berlaku dalam FGVH, mengapa Kerajaan PAS Kedah membeli saham FGVH sebanyak 500 000 unit?!

Read more...

KISAH MELAYU MENGGIGIT MELAYU

>> 17 July 2012


Terdapat pihak-pihak yang cuba mengambil kesempatan ke atas kesibukan dan peluang perniagaan orang Melayu semasa bulan Ramadhan. Di bulan Ramadhan yang juga dikenali sebagai bulan penuh keberkatan tetapi ada pihak yang lebih mementingkan keberkatan poket sendiri dari kebajikan sesama insan.

Di Ampangan harga untuk tapak Pasar Malam Ramadhan yang dikelolakan oleh kesatuan penduduk meletakkan harga yang tidak munasabah untuk peniaga-peniaga. Tapak berukuran 8 kaki kali 8 kaki berharga RM 1 500 manakala tapak untuk 15 kaki kali 15 kaki berharga RM 2 500.

Tapak tersebut sememangnya habis terjual tetapi persoalannya bukankah harga tapak itu terlalu mahal? Bahkan jika dibandingkan dengan sewa lot kedai di kawasan sekitar, harganya lebih murah.

Pihak pengelola meletakkan harga yang tinggi kerana mereka tahu bahawa peniaga-peniaga tidak mempunyai pilihan kerana dalam Negeri Sembilan tidak sampai 10 buah Pasar Malam Ramadhan yang wujud.

Berbanding pada tahun-tahun lepas, harga tapak tersebut semakin meningkat. Malah ianya sama sekali bertentangan dengan konsep kerajaan untuk membantu peniaga-peniaga kecil. Ini kerana seperti diketahui penyewa-penyewa tapak Pasar Malam Ramadhan terdiri dari peniaga-peniaga kecil Melayu. Bukankah dengan harga sebegini amat membebankan mereka?

Permasalahannya kesatuan penduduk lebih mementingkan poket sendiri dari kebajikan para peniaga. Para peniaga ini belum tentu lagi berniaga untung atau rugi tetapi janganlah diambil kesempatan ke atas mereka. 

Saya melihat perkara ini sebagai satu bentuk permulaan kapitalis. Dengan harga tapak yang semakin meningkat, selepas ini pastinya peniaga-peniaga besar sahaja yang melobi tapak Pasar Malam Ramadhan tersebut  dan pastinya peniaga-peniaga kecil akan tersisih kerana tidak mampu menampung kos yang tinggi.

Malah semakin menyakitkan hati apabila segala janji seperti kawalan lalu lintas dan tempat meletak kenderaan hanya tinggal janji. Manakala peniaga yang terpaksa menggigit jari sekiranya pengunjung tidak hadir untuk membeli-belah.

Dari sumber juga mengatakan elaun yang diterima kesatuan penduduk hasil dari penjualan tapak berkenaan amat tinggi. Elaun untuk pengerusi sahaja mencecah RM 7 000! Elaun sahaja sudah lebih tinggi dari gaji pegawai kerajaan!

Jadi saya memohon agar kerajaan negeri campur tangan demi mengelakkan peniaga-peniaga kecil ini diperkotak-katikkan oleh pihak-pihak yang suka mengambil kesempatan. Saya juga percaya perkara ini juga berlaku di banyak tempat di kawasan yang lain. Jadi sebelum peniaga-peniaga kecil ini "bungkus" atau "tutup kedai", ada baiknya kerajaan negeri mula bertindak.

Read more...

PENGAKUAN KEGANASAN PENYOKONG PASRead more...

MARKAS BN DISERANG!


SURA UTARA – “Saya kesal dengan apa yang berlaku, ia menggambarkan tahap pemikiran sempit pihak tertentu yang tidak sepatutnya berlaku pada zaman moden ini,” demikian kata Penolong Setiausaha Umno Cawangan Sura Jetty, Kemaruddin Hamid berikutan kejadian bendera dan kain rentang dipercayai dirosakkan individu tidak bertanggungjawab di Markas Barisan Nasional (BN) di sini, jam 1.30 tengah hari semalam.

Kejadian luar dugaan itu dipercayai dilakukan seorang individu tidak dikenali yang datang dengan sebuah motosikal berwarna biru, sebelum mengamuk lalu merosakkan bendera BN yang terpacak pada tanah selain kain rentang dan pintu gerbang.

Menurut Kemaruddin yang juga Setiausaha Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Sura Utara, beliau mendapat tahu berita itu selepas dihubungi seorang ahli Umno.

Kemaruddin berkata, sebaik menerima maklumat, dia bergegas ke lokasi tersebut dan mendapati beberapa tiang bendera BN yang terpacak di pekarangan Markas BN itu tumbang, selain kain rentang terkoyak dan pintu gerbang turut dirosakkan.

Menurutnya, markas itu ditubuhkan oleh ahli Umno Sura Utara awal Januari lalu sebagai persiapan untuk menghadapi pilihan raya umum akan datang dan kejadian itu amat dikesalinya.

“Kita tidak menuduh sesiapa, namun sebagai ahli parti, kita kecewa perkara seperti ini masih wujud dalam masyarakat.

“Jika benar individu tidak berkaitan tidak suka dengan kekuatan parti kita, biarlah mereka berentap secara ‘gentleman’ dalam pilihan raya nanti, jangan ada provokasi sebegini,” katanya.

Sementara itu, seorang saksi yang melihat kejadian berkenaan, Rosita Samad, 31, berkata, ketika kejadian dia berada di dalam rumahnya yang menjadi tempat markas BN itu.

Menurut Rosita, seorang penunggang motosikal secara tiba-tiba datang ke lokasi berkenaan lalu mengeluarkan kata-kata kasar lantas mengamuk, sebelum mengoyakkan kain rentang berlogo dacing dipasang di situ.

“Lelaki itu juga turut mencabut beberapa batang tiang bendera yang terpacak selain merosakkan pintu gerbang.

“Saya terpinga-pinga melihat tingkah lakunya yang luar biasa itu, sejurus kemudian dia terus berlalu pergi,” katanya.

Rosita berkata, ketika lelaki terbabit mengamuk, dia tidak berani menghalang kerana takut dicederakan lelaki berbadan gempal itu.

Sementara, itu Ketua Umno Cawangan Sura Jetty, Che Harun Che Ismail mengesahkan pihaknya akan membuat satu laporan polis agar siasatan terperinci dapat dilakukan untuk mengheret pihak terbabit ke muka pengadilan. - Sinar Harian

Read more...

APABILA MASJID SUDAH JADI KELAB MALAM BAGI ORANG PAS

>> 16 July 2012Read more...

PAS KEDAH BELI 500 RIBU UNIT SAHAM FGVH


Ketika sedang hangat puak Khawarij membantah penyenaraian Felda ke Bursa Saham Malaysia dalam Perhimpunan Oren, tanpa disedari Kerajaan PAS Kedah telah pun membeli saham FGVH sebanyak 500 ribu unit. Jadi di sini apa gunanya PAS membantah sedangkan mereka antara orang terawal membeli saham FGVH?

Inilah yang dinamakan perjuangan mereka hanyalah retorik politik sahaja. Jika PAS benar-benar membantah, pastinya setiap transaksi perniagaan saham FGVH akan dipulau atau dipinggirkan oleh puak PAS. Tetapi Kerajaan PAS Kedah pula membeli secara senyap-senyap. Jadi bukankah ini namanya menyokong FGVH?

Read more...

HIMPUNAN HIJAU DI KUBU KUAT PEMBANGKANG SENDIRI TIDAK DAPAT SAMBUTAN

>> 15 July 2012

Himpunan Hijau yang didalangi pembangkang dan NGO-NGO yang pro pembangkang tidak dapat menarik perhatian rakyat untuk menghadiri perhimpunan tersebut. Siang tadi di Pulau Pinang, Himpunan Hijau hanya mampu mengumpul hadirin seramai 700 orang seperti dilaporkan portal pro pembangkang. Tetapi di dalam gambar jumlah hadirin hanya seramai 300 ke 400 orang sahaja.Kanak-kanak yang menjadi mangsa kerakusan politik ibu bapa mereka

Read more...

KEMANAKAH PERJUANGAN HUKUM HUDUD PAS?Read more...

PAS SUDAH MELANCARKAN PERANG TERHADAP DAP?

>> 14 July 2012


Inilah aksi puak khawarij dalam Perhimpunan Oren yang dengan senang hati menghukum sesama Muslim. Tetapi agak menghairankan apabila mesej yang tertera di kain rentang itu disampaikan kepada siapa. Adakah Karpal Singh dan Lim Kit Siang? Masalahnya mereka memang kafir!


Mungkin puak khawarij ini ingat senag untuk melaksanakan sesuatu hukum Allah. Jadi terlalu mudah untuk mereka menghukum sebagai "menentang undang-undang Islam" lalu "jatuh kafir".Read more...

PERHIMPUNAN OREN: MEMALUKAN KERANA TIDAK MENCAPAI SASARAN


Himpunan Oren yang sedang berlangsung sekarang ini bolehlah dicatatkan sebagai satu lagi bentuk demo PAS yang gagal. Malah tidak setakat itun ianya turut disertai dengan beberapa perkara yang memalukan.

Pertamanya di dalam poster dan hebahan media, Mazlan Aliman dan beberapa pemimpin PAS bersungguh-sungguh mewar-warkan kehadiran Pak Lah dan Ku Li tanda sokongan kepada Himpunan Oren. Tetapi buat masa ini batang hidung pun tak nampak. Bukankah ini amat memalukan?

Kedua, PAS telah mengeluarkan arahan dengan mengerah seluruh ahli PAS untuk menyertai perhimpunan tersebut. Tetapi paling menghairankan penganjur hanya menyasarkan jumlah hadirin sekitar 20 ribu orang. Jika kesemua ahli PAS dikerahkan hadir pastinya jumlah sasaran lebih daripada 20 ribu. Nampaknya penganjur Perhimpunan Oren mempunyai masalah kira-kira matematik kerana seperti didakwa Haprakah jumlah ahli PAS hampir setengah juta. Setengah juta dan 20 ribu amat jauh bezanya. Bukankah ini amat memalukan?


Ketiga, sasaran penganjur menyasarkan jumlah hadirin sekitar 20 ribu orang tidak tercapai. Malah seperti didakwa Ahmad Maslan, jumlah hadirin ketika ini hanya seribu orang. Jumlah ini menunjukkan ianya sama sekali tidak mencecah suku daripada jumlah sasaran. Malah banyak NGO juga seperti tidak berminat untuk menyertai seperti mana-mana perhimpunan yang dianjurkan Pakatan Rakyat. Dengan jumlah hadirin seramai ini, Perhimpunan Oren bolehlah diklasifikasikan sebagai demo yang gagal. Bukankah ini amat memalukan?


Jadi dimanakah penganjur pehimpunan ini iaitu Mazlan Aliman mahu meletakkan muka di atas segala perkara memalukan ini. PAS juga pastinya parti yang paling banyak menerima kritikan kerana kegagalan ini. Sudah terang dan jelas bahawa majoriti rakyat Malaysia khususnya peneroka menolak agenda membantah penyenaraian FGVH ke dalam bursa saham Malaysia. Jadi seharusnya Mazlan Aliman menghentikan perjuangan penipuannya kerana terbukti tidak berjaya menipu rakyat.

Read more...

DR RANI PENGECUT. LEWAT DATANG BERDEBAT DENGAN HASAN ALI

>> 13 July 2012Hari Rabu yang lalu menyaksikan karektor sebenar Pesuruhjaya PAS Selangor. Saban malam beliau berceramah menyatakan itu dan ini tentang Hasan Ali, belum lagi “cerita-cerita tentang Hasan Ali” yang disampaikannya sebelum ini, sehingga membawa kepada beberapa siri lafaz taat setia sebelum menjadi Pesuruhjaya PAS Selangor menggantikan Hasan Ali yang dipecat.

Debat perdana, yang dianjurkan oleh Gerakan Masyarakat Prihatin menyaksikan betapa Hasan Ali bersedia untuk menjawab “cakap-cakap belakang” mengenai dirinya. Lebih ikhlas, Hasan Ali sendiri turun ke “lubuk” Pesuruhjaya PAS Selangor, iaitu DUN Meru.

Ibarat si jantan yang berkokok, lebih jantan berkokok di gelangggang lawan. Lebih berbisa, lokasi debat itu tidak sampai 200 meter dari rumah Pesuruhjaya PAS Selangor, YB Dr. Abd Rani Osman!

Malangnya, si empunya gelanggang tidak muncul-muncul sehingga jam 10, yang menyaksikan segmen debat digantikan sessi soal jawab oleh rakyat yang mahu berfikir, dan tidak membiarkan diri mereka jumud serta diperbodohkan oleh kenyataan-kenyataan bacul ibarat “lempar batu sembunyi tangan” dari pihak-pihak yang menentang Hasan Ali.

Penulis yang berkesempatan hadir, percaya, banyak keraguan di kalangan rakyat mengenai tuduhan yang dilemparkan telah dijawab oleh Hasan Ali.

Mengikut maklumat yang diperolehi, jentera PAS Meru sebelum hari berlangsungnya program berkenaan, menafikan kewujudan debat perdana itu, dengan menyebarkan maklumat bahawa YB Meru tidak tahu langsung tentang cabaran debat yang dianjurkan.

Samada mereka cuba berbohong, atau tidak diberikan maklumat tepat oleh PAS Meru, penulis tidak pasti. Tetapi, surat rasmi yang menjemput Pesuruhjaya PAS Selangor itu telah dihantar ke Pusat Khidmat Masyarakatnya dan diterima pada 29 Jun 2012. Terdapat perakuan penerimaan surat berkenaan dari pejabat ADUN Meru itu.

Bagaimana pula jentera mereka, termasuklah Pengerusi-Pengerusi JKKK di DUN Meru berkata bahawa YB Meru tidak tahu tentang debat ini?

Maka, sudah jelas lagi bersuluh, bahawa terdapat keraguan seperti yang penulis nyatakan, samada mereka berbohong, atau tidak diberitahu fakta sebenar. Itu belum diambil kira dari siri kehilangan kain rentang-kain rentang program yang penulis sifatkan sebagai usaha bagi mengelakkan masyarakat tahu akan berlangsungnya program ini.

Apa yang berlaku menyaksikan sikap juak-juak PAS, yang lebih suka mendengar dari pihak mereka sahaja, tanpa mahu mendengar dari kedua-dua pihak. Lebih dari itu, pemimpin mereka lebih suka membuat kenyataan terhadap Hasan Ali “secara main belakang”, dan tidak berani berhadapan dengan mantan Pesuruhjaya PAS Selangor.

Ahli dan penyokong PAS Selangor, khususnya di Meru, perlu muhasabah diri. Kualiti di antara mantan Pesuruhjaya PAS Selangor, dibandingkan dengan Pesuruhjaya PAS masakini, sudah terserlah.

Siapa berani, siapa penakut?


Read more...

USTAZ FATHUL BARI: TREND PAS ARTIS JADI ULAMA SEGERA

>> 12 July 2012Read more...

PERKASA TENTANG PERHIMPUNAN ORENRead more...

ZULKIFLI NORDIN: SEKS BEBAS DALAM PAKATAN MENAKUTKANRead more...

BLOGGER PR DAPAT JADI CALON PRU 13?


Rasa ketidakpuasan hati seorang ahli PR (parti tidak akan disebut) disuarakan sebentar tadi. Ini berkenaan kemungkinan PR akan meletakkan calon seorang blogger dari PR di satu kerusi DUN di Negeri Sembilan. Menurut sahabat tersebut, rasa tidak puas hati itu timbul kerana blogger tersebut hanya memegang jawatan kecil di dalam parti. Malah meletakkan blogger tersebut sebagai calon juga mencantas peluang ahli-ahli jawatankuasa parti yang lebih senior yang berjuang sudah lama untuk parti tersebut.

Permasalahannya berita ini hanyalah khabar angin. Saya tidak mampu membuat apa-apa sepkulasi terhadap berita ini sehingga benar-benar disahkan. Tetapi sekiranya benar, memang benarlah bahawa PR sememangnya parti yang suka tangkap muat sahaja. Harapan PR untuk memenangi Negeri Sembilan juga semakin tipis ekoran dari rasa tidak puas hati ahli parti sendiri yang semakin tinggi.

Read more...

ADAKAH PERMOHONAN PENDAKWA BERJAYA UNTUK PERBICARAAN SEMULA KES LIWAT ANWAR?

>> 11 July 2012


KUALA LUMPUR: Pihak pendakwaan memohon Mahkamah Rayuan agar mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi yang melepaskan dan membebaskan Datuk Seri Anwar Ibrahim daripada pertuduhan meliwat bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Pihak pendakwaan juga memohon supaya Ketua Pembangkang itu disabitkan dengan pertuduhan di bawah Seksyen 377B Kanun Keseksaan itu.

Katanya, ini kerana Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah, yang mendengar perbicaraan kes liwat itu terkhilaf dalam memutuskan terdapat keraguan ke atas integriti sampel-sampel DNA yang diperolehi daripada Mohd Saiful.

Pihak pendakwaan berkata, Mohamad Zabidin sudah membuat penemuan di akhir kes pendakwaan bahawa “male Y” yang diperolehi dari profil DNA yang dianalisis oleh ahli kimia, Dr Seah Lee Hong adalah dari ‘semen extract’ (ekstrak air mani) yang mana berpadanan dengan profil DNA yang diperolehi dari sampel-sampel yang diambil dari lokap yang dihuni dan digunakan oleh Anwar.

Ini adalah antara alasan pihak pendakwaan dalam petisyen rayuan yang difailkan petang Isnin lalu di Pejabat Pendaftar Mahkamah Rayuan terhadap pembebasan dan pelepasan Ketua Pembangkang itu daripada tuduhan meliwat Mohd Saiful.

Dalam petisyen itu pihak pendakwaan mengemukakan 10 alasan.

Pihak pendakwaan berkata, Mohamad Zabidin di akhir kes pendakwaan juga sudah memutuskan bahawa tidak ada jalan untuk pegawai penyiasat, DSP Blacious Judy Pereira, menggunakan sampel-sampel DNA yang diperolehi dari sel lokap itu untuk mengusik sampel-sampel DNA yang diambil daripada Mohd Saiful.
Ia juga menyatakan bahawa hakim sudah bersetuju dengan pihak pendakwaan bahawa dari manakah pegawai penyiasat itu dapat memperolehi sampel air mani yang berpadanan dengan profil DNA yang diperolehi dari sampel-sampel barang-barang yang digunakan oleh Anwar yang diambil dari lokap itu.

Pihak pendakwaan juga berkata bahawa hakim itu sudah terkhilaf dari segi undang-undang dan fakta apabila mendapati terdapat keraguan terhadap integriti sampel-sampel DNA yang diperolehi daripada Mohd Saiful sedangkan hakim itu sudahpun memanggil Anwar membela diri terhadap pertuduhan meliwat itu di akhir kes pendakwaan.

“Yang arif hakim sudah terkhilaf dari segi undang-undang dan fakta apabila gagal memutuskan bahawa pihak pendakwaan sudah berjaya membuktikan kes melampaui keraguan yang munasabah di akhir kes pembelaan berdasarkan keseluruhan keterangan yang dikemukakan,” kata pihak pendakwaan.

Ia juga berkata, Mohamad Zabidin sudah terkhilaf dari segi undang-undang dan fakta dalam menilai semula keseluruhan keterangan berkaitan dengan pengutipan, pengendalian dan analisis sampel-sampel DNA yang diperolehi daripada Mohd Saiful.

Hakim itu sudah memberi pertimbangan yang salah kepada keterangan-keterangan saksi-saksi pembelaan iaitu Dr David Wells and Dr Brian Mc Donald, yang menyatakan pendapat mereka yang berdasarkan teori-teori yang tidak lengkap dan tidak menyeluruh tanpa mengambil kira teori-teori-teori dan penulisan-penulisan oleh lain-lain pakar yang sudha dikemukakan oleh pihak pendakwaan.

Pihak pendakwaan berkata, hakim itu juga sudah terkhilaf dari segi undang-undang dan fakta apabila gagal menilai kepakaran dan pengalaman Dr Brian dalam pemeriksaan DNA.

Hakim itu juga sudah terkhilaf dari segi undang-undang dan fakta apabila gagal menimbangkan bahawa Dr Seah dan ahli kimia Dr Nor Aidora Saedon sudah memberikan pendapat mereka berdasarkan pemeriksaan dan analisis yang dibuat oleh mereka sendiri ke atas sampel-sampel DNA tersebut berbanding dengan Dr David and Dr Brian yang memberikan pendapat mereka hanya berdasarkan teori-teori sahaja.

“SP5 (Dr Seah) dan (Dr Nor Aidora) SP6 juga sudah mengambil kira kemungkinan-kemungkinan yang ditimbulkan oleh saksi-saksi pembelaan semasa membuat pemeriksaan dan analisis ke atas sampel-sampel DNA tersebut,” kata pihak pendakwaan lagi.

Hakim itu juga sudah terkhilaf dari segi undang-undang dan fakta apabila gagal mengambil kira bahawa tidak ada keterangan yang menunjukkan mana-mana bekas-bekas sampel DNA yang sudah dimeteri itu dikacau ganggu.

Ini kerana Dr Seah dan Dr Nor Aidora sudah mengesahkan bahawa meteri pada bekas-bekas sampel DNA yang mereka perolehi daripada DSP Judy masih utuh.

Pihak pendakwaan berkata hakim sudha terkhilaf dari segi undang-undang dan fakta apabila gagal mengambil kira bahawa terdapat lain-lain keterangan yang menyokong keterangan Mohd Saiful sepertimana yang dinyatakan oleh hakim itu dalam penemuannya di akhir kes pembelaan.

Hakim itu sudah terkhilaf dari segi undang-undang dan fakta apabila meletakkan beban pembuktian yang lebih tinggi dari beban pembuktian melampaui keraguan yang munasabah ke atas pihak pendakwaan dalam membuktikan kes mereka.

“Oleh yang demikian, perayu memohon kepada mahkamah yang mulia ini supaya keputusan yang arif hakim Mahkamah Tinggi dalam melepaskan dan membebaskan responden (Anwar) diketepikan dan responden dengan itu disabitkan dengan pertuduhan di bawah Seksyen 377B Kanun Keseksaan,” kata pihak pendakwaan.

Pada 2 Julai lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menyerahkan rekod rayuan, termasuk penghakiman bertulis setebal 80 muka surat untuk memudahkan pihak pendakwaan memfailkan rayuan.

Dalam penghakiman bertulis itu, Mohamad Zabidin memutuskan bahawa mahkamah tidak boleh 100 peratus pasti mengenai integriti sampel DNA yang diambil daripada pengadu Mohd Saiful.

Katanya, sampel berkenaan boleh diusik sebelum sampai kepada Jabatan Kimia untuk dibuat analisis. Oleh yang demikian adalah tidak selamat bagi mahkamah bergantung kepada keputusan ujian DNA yang dilakukan oleh Dr Seah terhadap sampel berkenaan.

Pada 9 Januari, Mohamad melepaskan dan membebaskan Anwar daripada tuduhan meliwat Mohd Saiful, 26, di sebuah unit di Kondominium Desa Damansara, Bukit Damansara di sini antara 3.10 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun, 2008.

Anwar, 65, didakwa mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan yang membawa hukuman hingga 20 tahun penjara dan sebat jika disabitkan kesalahan. - BERNAMA

Read more...

SEORANG PEMIMPIN DAP KURANG AJAR MEMPERTIKAIKAN TENDER MAKANAN HALAL DI SEKOLAH


Seorang pemimpin DAP Sarawak iaitu Dr John Brian Anthony mempertikaikan syarat tender penjualan makanan halal di sekolah-sekolah di Sarawak yang mewajibkan setiap peniaga memerlukan sijil halal. Kenyataannya menjelaskan syarat sijil halal yang dikeluarkan kerajaan akan mengakibatkan peniaga-peniaga bukan Islam tidak akan boleh mendapat tender tersebut kerana syarat-syarat yang termaktub.
There was NO discussion held with the non-Muslim community in Sarawak over this program. The immediate impact would be no Dayak or non-Muslim would be able to participate in supply of food to school as it is only reserved for Muslim. Supply of food to schools is BIG business and BN is awre of this and actually encourage that school food business is only for Muslim. All school canteen must be operated by Muslim and by the same token all cooks must be Muslim. 
The Government insist that the companies that are involved in food supplies must have a “halal certificate” which mean that the non-muslim must have a Muslim as a partner that hold majority. That sound unreasonable but that is what UMNO controlled Ministry of education is implementing next year. Dayak Baru
Perkara ini dibangkitkan oleh Dr Anthony dengan mengatakan bahawa kerajaan menggalakkan perindustrian makanan hanya untuk orang Islam sahaja dengan memperkenalkan sijil halal dikantin sekolah. Secara realitinya,  perkara ini diperkenalkan kerajaan untuk memastikan pelajar Islam di Sarawak tidak kebuluran semasa ke sekolah.

Dan untuk pengetahuan juga, makanan halal turut boleh dimakan oleh bukan Islam tetapi makanan tidak halal sama sekali tidak boleh dimakan oleh orang Islam. Jadi, adakah dengan syarat mewajibkan sijil halal di sekolah ini akan merugikan peniaga? Bukankah ianya menambah keuntungan dengan penambahan pelanggan iaitu pelajar Islam?

Malah Dr Anthony mempertikaikan syarat bahawa seorang Islam perlu menjadi pemegang saham terbesar untuk mendapat sijil tersebut. Perkara ini sangat tidak munasabah untuk dipertikaikan kerana hanya orang Islam yang memahami kriteria halal yang sebenar dan paling layak untuk memegang sijil halal. Jadi biarlah orang yang arif mendapat sijil tersebut sedangkan Dr Anthony sendiri pun tidak tahu apa makna halal!

Malah tujuan syarat ini juga memastikan tidak akan ada penyelewengan dalam penyediaan makanan halal nanti. Ini untuk mengelakkan terjadinya seperti penggunaan lemak haiwan tidak halal dari luar negara dan penyembelihan ayam oleh bukan Islam. Jadi secara tidak langusung pemegang saham itu sendiri menjadi penguatkuasa kepada operasi penyediaan makanan tersebut.

Sekiranya seorang bukan Islam memegang saham terbesar, jadi kemungkinan untuk melakukan penyelewengan agak tinggi kerana suara majoriti terpaksa dituruti manoriti. Jadi apa-apa boleh berlaku kerana seperti yang diketahui, peniaga-peniaga bukan Islam ini berlandarkan kepada wang, halal tak halal belakang cerita. 

Saya ingin bertanya pula Dr Anthony. Adakah Dr Anthony yang beragama Kristian boleh menerima syarikat pengurusan mayat orang Kristian diselenggarakan dan dipunyai seorang Islam? Saya percaya Dr Anthony sendiri memandang perkara ini sebagai penghinaan kepada agama Kristian. Perkara ini sebenarnya hampir serupa dengan isu sijil halal yang dibangkitkan Dr Anthony. Jadi sebelum perkara ini menimbulkan kemarahan umat Islam, ada baiknya Dr Anthony mengeluarkan permohonan maaf.

Read more...

10 AMANAT UNTUK PEMUDA UMNO

>> 10 July 2012Read more...

AL-KISAH TIKAM MENIKAM UNTUK MELOBI CALON DI AMPANGAN


Isu pemilihan calon UMNO seperti tidak berkesudahan di Ampangan. Dua kumpulan berbeza pendapat di bawah satu bumbung parti dilihat sedang bertikam antara satu sama lain bagi memastikan calon pilihan masing-masing mampu menjadi calon di kawasan tersebut.

Dua kumpulan ini terdiri dari ahli Puteri yang pro kepada MB Negeri Sembilan iaitu Tok Mat dan seorang lagi calon Pemuda yang pro kepada Timbalan Bahagian Seremban, Datuk Ishak Ismail. Tak perlulah ditulis siapa empunya nama kerana masing-masing orang Seremban pastinya tahu benar siapa kedua-dua calon ini.

Ini bukannya isu baru. Isu ini sudah berlarutan selama hampir setahun. Malah paling menggusarkan apabila sudah timbul isu untuk sabotaj calon sejak 3 bulan lepas.

Dalam pada itu ada pihak yang cuba mencadangkan agar calon yang neutral  yang tidak pro kepada mana-mana puak diletakkan sebagai calon di situ. Cadangan ini pastinya disambut baik semua pihak. Malah nama calon tersebut pun sudah diketahui. Dan tak perlulah dihebahkan siapa calon tersebut tetapi pastinya ramai yang kenal dengan orang ini kerana pekerjaannya sebagai tauke daging di pasar.

Penulisan di sini bukanlah untuk menghebahkan lagi pertikaman ini tetapi ada baiknya sekiranya MB Negeri Sembilan yang juga merangkap Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Sembilan turun padang dan bersemuka sendiri dengan kedua-dua pihak ini. Dengan cara ini sahajalah kedua-dua pihak ini dapat disatukan. Setakat menghantar wakil tidak cukup kerana mereka mahukan penjelasan dari pihak atasan sendiri.

Malah isu ini kian parah apabila ada pihak tertinggi yang bersikap seolah-olah lepas tangan dan lelap sahaja. Sekiranya perkara ini masih gagal diatasi, maka terserlah kebodohan UMNO Negeri Sembilan kerana melepaskan kerusi boleh menang selesa ke tangan pembangkang.

Read more...

WAN AZIZAH BAKAL MB SELANGOR YANG BARU?Read more...

PEROMPAK DALAM PAS KETAKUTAN APABILA SPRM AKAN SIASAT PENYELEWENGAN TABUNG MEMALI


Dalam satu laporan SPRM telah mengeluarkan kenyataan untuk membuka kertas siasatan ke atas penyelewengan tabung Memali yang sudah berlaku lebih 10 tahun. Perkara ini pada asalnya bukanlah dibangkitkan oleh mana-mana penyokong BN sebaliknya penyokong PAS sendiri.

Dalam pada itu mengikut kata-kata orang PAS, tabung Memali mempunyai jumlah yang banyak dan dalam jumlah jutaan ringgit. Tetapi perkara yang dipertikaikan ialah kesemua mangsa Memali seramai 14 orang tersebut tidak pernah mendapat sesen pun duit dari tabung berkenaan. Jadi pastinya tabung tersebut dirompak oleh pihak-pihak dari puak khawarij sendiri.

Perkara ini pastinya membuatkan sebahagian besar pemimpin PAS yang terlibat dalam tabung Memali seperti Mat Sabu ketar lutut. Mampukah Mat Sabu menyelamatkan diri dari siasatan SPRM ini?

Read more...

SADISNYA APABILA AHLI PKR SENDIRI MENOLAK CERAMAH PAK LIWAT

>> 09 July 2012


Read more...

UCAPAN SALAM VERSI LIM GUAN ENG YANG DIBOO. WAKAKAKA....


Dalam debat pada beberapa hari lepas, Lim Guan Eng menggamatkan sausana dewan seawal debat dengan mengeluarkan ucapan salam versi baru. Ucapan salam itu ialah "Salam Bersih" yang disampaikan Lim Guan Eng kepada seluruh warga dewan tetapi diboo.

Salam Bersih?! Wakakaka.....

Sayangnya niat murni Lim Guan Eng tidak kesampaian apabila lebih banyak bunyi boo dari tepukan seawal salam berkenaan kedengaran. Mungkin ahli politik yang lain boleh mengambil iktibar supaya tidak mengeluarkan bentuk salam yang pelik-pelik sebegini.

Ikuti debat penuh Lim Guan Eng dan Chua Soi Lek di bawah.

Read more...

PAS NS CIPLAK KEMPEN BN


PAS NS dilihat cuba keluar dari kepompong politik tradisional bawaan mereka iaitu maki hamun dan kutuk-mengutuk dalam ceramah. Kerana itu mereka menganjurkan pelbagai kempen bentuk baru seperti karnival dan pertemuan secara terus pemimpin dan rakyat.

Tetapi secara tidak sedar, PAS NS sebenarnya menciplak bulat-bulat idea kempen BN yang pernah didakwa Mahfuz Bean sebagai primitif. Jika primitif kenapa PAS NS ciplak idea-idea kempen ini?

Dalam satu lagi bentuk kempen terbaru, PAS NS mengajak rakyat menyertai konvoi bermotor dari Seremban ke Johol pada minggu depan. Sebelum ini pun PAS NS pernah mengadakan konvoi yang hampir serupa yang diketuai Chegu Bard yang tidak mendapat sambutan.

Untuk pengetahuan idea konvoi bermotor ini juga sebenarnya diciplak dari kempen BN. Kempen seumpama ini telah pun diadakan BN sejak tahun 90an lagi.

Seperti dikatakan tadi, jika idea kempen BN ketinggalan zaman dan primitif seperti didakwa Mahfuz Bean, kenapa PAS terhegeh-hegeh untuk ciplak?

Read more...

PAS MENGABAIKAN KELANTAN DEMI KUASA PKR DI SABAH


Sudah heboh dengan cerita PAS untuk membina masjid di Keningau, Sabah selepas kejayaan PAS membina masjid di Sandakan. Dalam sibuk PAS mencanangkan agenda politik versi bertopeng agama ini, PAS sebenarnya terlupa kepada banyak perkara yang dijanjikan kepada rakyat Kelantan.

Dalam tempoh 20 tahun ini, Kerajaan PAS Kelantan hanya mampu membina 2 buah masjid yang diketahui di Kelantan. Dalam tempoh itu juga, segala janji untuk menjadikan Kelantan sebagai Serambi Mekah hanya tinggal harapan. Ini berdasarkan kepada faktor tokong Buddha yang lebih banyak dibina dari masjid sepanjang tempoh penguasaan PAS di Kelantan.

Dalam pada itu jangan dilupa bahawa rakyat Kelantan sendiri majoritinya beragama Islam dan merupakan antara negeri terbanyak di Malaysia yang mempunyai penganut agama Islam. Tetapi sayangnya kebajikan umat Islam di Kelantan terabai malah lebih teruk dari rejim Lim Guan Eng di Pulau Pinang.

Dari sini dapat dilihat apa bagaimana corak politik PAS yang tidak mampu menjaga kawasan sendiri sebaliknya heboh menjaga kawasan orang lain. Malah seperti diketahui PKR pastinya akan meletakkan calon terbanyak di Sabah berbanding DAP dan PAS. Jadi kebajikan ini seperti yang diketahui hanyalah menguntungkan PKR sedangkan kebajikan asas di Kelantan masih diabaikan.

Dan untuk pengetahuan juga, khabar cita-cita PAS untuk membina masjid di Keningau bukanlah perkara baru. Buat masa ini sahaja sudah dua kali saya mendengar perkara ini dalam tempoh 6 bulan dari orang PAS sendiri. Jadi sekiranya PAS benar-benar ingin bina masjid di Keningau, pastinya PAS sudah mula melakukan  kerja-kerja asas seperti dana dan tenaga kerja dan bukannya sekadar bersembang besar di akhbar Haprakah.

Read more...

BLOGGER PEMBANGKANG MENYOKONG ATAU MEMBANTAH INJIL BAHASA MELAYU?

>> 08 July 2012


Sebuah blog pembangkang menyalahkan Barisan Nasional kerana meluluskan penyebaran Injil Bhhasa Melayu di Malaysia. Tetapi dalam masa yang sama penulis blog berkenaan juga turut menghebahkan di blognya bahawa tidak salah di mengenai penyebaran Injil Bahasa Melayu itu.

Ini agak membingungkan apabila pendirian penulis tersebut yang berubah-ubah mengikut arus semasa. Dalam kata lainnya seperti lalang.

Untuk pengetahuan, Injil Bahasa Melayu hanya dibenarkan disebarkan di Sarawak dan Sabah sahaja. Malah untuk pengetahuan juga perkara ini dibangkitkan dan diperjuangkang oleh Betina Rasis @ Teresa Kok sendiri dan bukanlah mana-mana pemimpin BN!

Jadi seandainya penulis blog ini benar-benar ikhlas untuk memperjuangkan isu Injil Bahasa Melayu, ada baiknya dia mulakan dengan menasihatkan sahabat sebantalnya dari DAP yang bermati-matian memperjuangkan isu tersebut.

Tetapi sayangnya isu ini hanya dimainkan untuk meraih undi sahaja. Dalam satu faktor lain pula kebanyakan orang Islam di dalam Pakatan Rakyat sememangnya sudah hilang kejantanan terhadap mafia-mafia dalam DAP seperti Karpal dan Betina Rasis. Jadi kelemahan mereka ini cuba ditutp dengan isu sebegini untuk mengaburi mata rakyat.

Read more...

UNCLE SEEKERS TIDUR LOKAP LAGI TIGA HARI


JOHOR BAHARU - Reman ke atas pengkaji aktiviti paranormal Syed Abdullah Syed Hussein Al-Attas dan teman wanitanya dilanjutkan lagi tiga hari bagi membantu siasatan berhubung penulisan di dalam blognya yang didakwa mengaibkan Sultan Johor.

Majistret Hafizah Johor Arif Johor membenarkan permohonan polis untuk melanjutkan reman itu selepas tempoh reman terhadap Syed Abdullah, 46, atau lebih dikenali sebagai Uncle Seekers dan teman wanitanya, 26, yang bermula Khamis lepas berakhir hari ini.

Sebelum itu, mereka tiba di Kompleks Mahkamah Johor Baharu menaiki van polis dengan keadaan tangan bergari kira-kira pukul 10 pagi dan dibawa keluar dari kamar mahkamah kira-kira pukul 11.15 pagi.

Syed Abdullah dan wanita itu ditahan polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah Nusajaya kira-kira pukul 9.45 malam, Rabu lepas, di Plaza Tol Senawang, Negeri Sembilan untuk siasatan mengikut Seksyen 8(1)(d) Akta Rahsia Rasmi 1972.

Pada 1 Julai lepas, 30 individu membuat laporan polis terhadap Syed Abdullah berhubung penulisan di dalam blog www.uncleseekers.blogspot.com yang dikatakan berunsur provokasi, hasutan dan mengaibkan Sultan Johor. — BERNAMA

Read more...

BEKAS PENGERUSI DAP PERTIKAI PEMECATAN KERANA PELBAGAI ISURead more...

USTAZ PAS DAPAT SOALAN BOCOR DARI KUBUR

>> 07 July 2012Read more...

ADAKAH TUNTUTAN HINDRAF AKAN DILAYAN OLEH KERAJAAN UK?


Pada Isnin lalu Hindraf telah mengemukakan tuntutan untuk mengheret Kerajaan UK/British ke mahkamah atas pelbagai masalah kaum India di negara ini. Dalam erti kata sebenar, Hindraf menyalahkan kerajaan British membawa masuk buruh-buruh India pada zaman sebelum merdeka untuk bekerja di ladang-ladang British. Ini kerana Hindraf berpendapat dengan penghijrahan itu mencetuskan masalah kemiskinan hidup kaum India di negara ini kerana hidup menumpang di negara lain.

Secara realitinya, angan-angan Mat Jenin puak pengacau Hindraf ini hanya cerita sahaja lebih, isinya kosong. Sebelum ini pun Hindraf pernah melakukan perkara yang sama untuk mengheret Kerajaan UK/British di atas tuntutan yang sama tetapi langsung tidak dilayan. Jadi tuntutan kali kedua Hindraf ini hanya sia-sia sahaja kerana pastinya tidak akan dilayan juga.

Saya percaya ramai puak-puak pengacau Hindraf ini tidak pernah ke negara asal mereka iaitu India. Saya pernah ke India pada bulan Mac lepas untuk melancong. Suasana di India amat berbeza dan terlalu ekstim untuk masyarakat India Malaysia untuk hidup di sana.

Jurang kemiskinan terlalu tinggi. Jumlah pekerjaan terlalu terhad dan jenayah juga tinggi. Malah tahap kebersihan amat menyedihkan. Malah di tempat bersejarah mereka seperti Agra Fort dan Red Fort, anda boleh melihat masyarakat India kencing di dinding kubu berkenaan tanpa rasa bersalah. Inilah suasana bandar di India seperti di Delhi dan Agra.

Jika di pedalaman pula seperti di Assam dan Bangalore, suasana lebih dua atau tiga kali lebih teruk. Bekalan eletrik sering terputus. Malah bekalan air bersih dan ubat-ubatan terlalu sukar didapati. Jadi, adakah suasana ini yang diidam-idamkan oleh puak-puak pengacau Hindraf?

Jika dibandingkan dengan pencapaian ahli-ahli Hindraf sekarang ini, mereka pastinya lebih baik dari masyarakat di India. Kebanyakan mereka adalaha golongan profesional dan mempunyai pekerjaan yang baik. Sekiranya nenek moyang mereka tidak berhijrah ke Tanah Melayu pada 100 tahun yang lepas, adakah puak-puak Hindraf ini mampu mengecapi kemewahan yang dirasai mereka di Malaysia ketika ini di India? Jawapannya anda boleh fikirkan sendiri.

Jadi puak-puak Hindraf ini sila gunakan akal sebelum bertindak. Tindakan puak-puak Hindraf untuk menyaman Kerajaan UK/British pastinya akan menimbulkan ketegangan dan konflik hubungan diplomatik antarabangsa di antara Malaysia dan UK. Ada baiknya Kerajaan Malaysia campurtangan sebelum keadaan bertambah parah.

Nota: Maaf kerana blog lama tidak dikemaskini kerana saya baru balik dari Vietnam

Read more...

DAP DAPAT LEBIH BANYAK KERUSI DARI PAS?


PAS benar-benar membuktikan bahawa mereka sememangnya parti suruhan PKR dan DAP dalam satu bumbung yang konon-kononnya dikongsi bersama. Dalam satu kenyataan dari seorang sahabat sebelah sana, sahabat tersebut menceritakan bahawa kemungkinan DAP akan bertanding lebih kerusi Parlimen dari PAS pada PRU akan datang.

Untuk makluman PAS semamangnya akan bertanding 60 kerusi Parlimen dari jumlah hampir 230 kerusi. Dalam pada itu kata-kata sudah semakin luas bahawa PKR akan bertanding paling banyak kerusi meskipun PKR merupakan parti paling "sarkas" atau "sayur" dalam Pakatan Rakyat.

Dalam pada itu dengan khabar angin ini menunjukkan bahawa rekod PRU 12 lepas tidak memberikan apa-apa makna kepada sahabat-sahabat PAS iaitu PKR dan DAP. Sungguhpun PAS memenangi kerusi paling banyak pada PRU 12 untuk Pakatan Rakyat, tetapi jasa mereka seolah-olah dilupakan sahaja demi kepentingan politik Anwar untuk menjadi PM. Kerana itu kerusi bukan Melayu yang dipelopori DAP lebih banyak dari kerusi PAS.

Malah dalam pada itu PAS masih bermain dengan menegakkan hudud sedangkan secara realitinya mereka hanya bertanding 60 kerusi Parlimen dan jumlah itu tidak sampai separuh dari jumlah keseluruhan kerusi Parlimen yang dipertandingkan. DAP dan PKR sudah menyatakan pendirian tidak menyokong hudud. Jadi melalui cara bagaimanakah PAS hendak menegakkan hudud sedangkan suara mereka yang paling kerdil?

Sekiranya keadaan ini benar-benar berlaku jadi sememangnya jelas bahawa PAS sedang dihina secara terang-terangan oleh sahabat mereka iaitu DAP dan PKR.

Read more...

AKEDAMI SAINS MALAYSIA SAHKAN LYNAS SELAMAT. PEMBANGKANG DALAM BAHAYA

>> 04 July 2012


KUALA LUMPUR: Projek pemprosesan nadir bumi milik Syarikat Lynas Corporation Ltd di Gebeng, Pahang, tidak menunjukkan wujudnya masalah dari segi teknikal, kata Ketua Pegawai Eksekutif Akademi Sains Malaysia (ASM), Dr Ahmad Ibrahim.

Beliau berkata, tiada halangan mahupun sebab utama mengapa kerja pemprosesan nadir bumi tidak boleh dijalankan di negara ini kerana dari segi teknikal kilang Lynas akan menggunakan teknologi semasa. "Hasil kajian ASM mendapati tiada masalah dari segi teknikal untuk Lynas beroperasi kerana sumber yang akan diproses dari China dan Australia nanti adalah sumber yang sama yang diproses oleh kilang berusia hampir 50 tahun di Perancis.
"Bayangkan kilang yang hampir 50 tahun beroperasi di bandar pelancongan La Rochelle di Perancis itu masih utuh dan diakui selamat, inikan pula kilang di Gebeng itu yang menggunakan teknologi semasa," katanya selepas diwawancara dalam rancangan terbitan Radio 24 di Wisma BERNAMA.

La Rochelle milik Kumpulan France's Rhodia adalah pelopor dalam perniagaan nadir bumi bagi Perancis di mana ia adalah satu-satunya syarikat perindustrian bersepadu yang menjalankan operasi pembuatan dan bekalan bahan mentah seperti kilang nadir bumi di China.

Pada 25 Jun lalu, Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSC) mengenai Lynas Advanced Materials Plant (LAMP) membentangkan hasil laporannya di Dewan Rakyat dan mengesyorkan supaya Lesen Pengendalian Sementara (TOL) dikeluarkan bagi membolehkan kilang Lynas beroperasi.

Laporan itu turut mengesyorkan kilang berkenaan boleh memproses bahan mentah secara berperingkat dan terhad serta dikawal selia secara berterusan oleh agensi penguat kuasa. - BERNAMA 
 

Read more...

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP